luni, 25 iulie 2011

Apollo11


Apollo 11 este o fascinanta casa studio proiectata de Parra + Edwards Arquitectos şi este situata într-o pădure frumoasă în La Reia, Santiago, Chile. Potrivit arhitecţilor,numele proiectului derivă din asemănarea cladirii cu o navă care a aterizat într-o pădure, fără să o atinga deloc şi care va lăsa, de asemenea, padurea intacta la plecarea sa. Casa este menita să funcţioneze ca un atelier de arhitectura, un studio de inregistrari si o sala de repetitii pentru muzica acustica si electrica. Este o capsulă care sustine viaţa membrilor echipajului său, o familie de arhitecţi şi muzicieni. Reşedinţă constă din două niveluri, fiecare dintre ele maximizand privelistea pe care acest minunat sit le are de oferit.
Cu un design interior spectaculos, familia care locuieste aici,este invitata sa cree
ze şi sa fie un martor activ al unui peisaj de o extraordinara frumusete : "In interiorul navei,locuitor
este un oaspete, un spectator tăcut al naturii si al pădurii în toate dimensiunile sale, ca un echipaj temporar al unei capsule, conştient de statutul sau într-un loc care le aparţine lor, dar care nu este proprietatea lor ". Cu siguranta, ceva care da de gandit atunci cand proiectezi o casa, atat de catre arhitecti cat si de catre viitori locatari.

Sursa: freshome.com

duminică, 24 iulie 2011

Deutsche Welle: Romania este pe cale sa devina un paradis al energiei eoliene


Romania are in prezent cel mai mare parc eolian de uscat din Europa. Energia eoliana este in plina expansiune in aceasta tara slab dezvoltata economic, dar investitorii raman ingrijorati de lipsa unor reglementari clare. Cu toate acestea, cu ajutorul vanturile puternice si al sprijinului acordat de stat, Romania este pe cale sa devina un paradis al energiei eoliene, scrie Deutsche Welle.
In anul 2008, guvernul de la Bucuresti a convenit asupra unei legi de promovare a energiilor regenerabile, lege care a fost publicata in Monitorul Oficial, noteaza DW . Insa, Comisia Europeana trebuie sa aprobe aceste planuri, deoarece acestea reprezinta ajutoare de stat. Cu toate acestea, documentul a fost trimis la Bruxelles abia in aceasta vara.Aceste intarzieri sunt o mare problema pentru potentialii investitori care doresc sa sprijine parcurile eoliene. "Ne lipseste un cadru juridic stabil. Multe companii au luate deja decizii de investitii foarte importante, deoarece legea a fost publicata in 2008. Dar acum, dupa ani mai tarziu, ea inca nu a fost aplicata”, spune Dana Duica, presedintele Asociatiei romane pentru energia eoliana.In ciuda acestor probleme de inceput, energia eoliana a cunoscut un boom enorm in Romania, una dintre tarile cel mai slab dezvoltate din punct de vedere economic din Uniunea Europeana, mai noteaza DW.Comparativ cu 2009, cand capacitatea instalata de energie eoliana a fost sub 20 megawati, ea va creste pana la 1000 megawati pana la sfarsitul anului 2011, potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.Mai mult de jumatate din capacitatea instalata de energie eoliana se afla la Tomis Team, in Dobrogea, in apropiere de litoralul Marii Negre. Parcul eolian este cel mai mare din Europa si a fost construit de intreprinderea ceha CEZ.Exista deja mai mult de 10 parcuri eoliene noi in Dobrogea, regiunea de coasta cu vant puternic din sud-estul Romaniei. Cei mai importanti investitori sunt Energias de Portugal (Portugalia) si Enel Green Power (Italia), insa multe alte companii occidentale spera sa faca investitii profitabile in sectorul romanesc al energiei eoliene. Verbund , cel mai mare grup austriac din domeniul energiei a inceput construirea unui parc eolian in apropiere de litoralul Marii Negre. Mai mult, firma spaniola Iberdrola doreste sa construiasca cel mai mare parc eolian de uscat din lume in aceasta regiune, cu o capacitate de 1.500 de megawati.Energia eoliana ar putea furniza energie electrica pentru un sfert din cele opt milioane de gospodarii din Romania, relateaza DW.Exista totusi si un alt pret ce trebuie platit, atunci cand e vorba de energia curata. Ecologistul Tamas Papp sustine ca unele dintre parcurile eoliene dauneaza biodiversitatii.Este important ca aceste parcuri sa fie plasate numai in regiuni in care nu exista cai importante de zbor pentru pasari migratoare, spune Papp, acesta fiind si motivul pentru care regiunea Dobrogea in apropiere de Delta Dunarii este o locatie nefavorabila, deoarece se afla sub una din caile de zbor cele mai importante pentru pasari in drumul lor spre Africa.
Solutia, potrivit ecologistului, ar fi oprirea turbinelor eoliene timp de cateva saptamani in fiecare an, astfel incat pasarile sa poata trece in siguranta.

Sursa: www.euractiv.ro

luni, 18 iulie 2011

Birourile Administratiei financiare norvegiene vor deveni casa pasiva


Renovarea Birourilor Administratiei financiare norvegiene din Oslo vor atinge standardul casei pasive. Renovarea acestora va fi executata de doua firme, firmei AF revenindu-i primul contract. Acesta include lucrarile de demolare, reconstructia fatadei si a acoperisului. Lucrarile vor incepe in august 2011 si vor trebui finalizate pana in luna septembrie 2012. Valoare contractului este de 150 milioane NOK fara TVA. Astfel, birouril administratiei financiare norvegiene vor avea o mai mare eficienta in utilizarea spatiului. Constructia unor etaje noi se vor conecta cu alte cinic blocuri si vor crea un nou spatiu larg, deschis pentru public. Constructia va indeplini toate criteriile standardului de casa pasiva.


Sursa: Af Gruppen

duminică, 17 iulie 2011

16 candele


Cifra mai sus mentionata a fost evidentiata la a 15-a editie a Conferintei Internationale despre Casa Pasiva "eficienţă energetică în clădiri, standardul casei pasive". Articolul cu titlul ‘’ Casa pasiva ofera dovezi permanente ‘’ furnizeaza mai multe curiozitati despre conceptul de casa pasiva. La nivel european, 32.000 case pasive au dovedit deja că, consumul de energie şi emisiile de dioxid de carbon sunt reductibile cu 80-95%, în schimbul unor costuri minime suplimentare, asigurând în acelaşi timp un nivelul ridicat de confort. În prezent, există 32.000 case pasive în Europa, cu o suprafata utila de 13,9 milioane metri patrati. Acestea economisesc 175 milioane de euro din costurile anuale pentru energie necesara incalzirii si reduc emisiile de bioxid de carbon cu 200 de mii de tone. 800 dintre aceste cladiri au fost construite prin reabilitare, 17% din suprafata totala construita apartine constructiilor publice, 46.000 apartamente au fost construite la nivel european folosind o tehnologie sofisticata si confirmata de nenumarate ori. Cea mai veche casa pasivă din Darmstadt sărbătoreşte ziua de naştere cu numarul 20 in acest an. Casa pasiva este o adevărată strategie castigatoare: pe lângă crearea de valoare adaugata, utilizatorii şi investitorii câştiga prin costuri reduse de întreţinere şi de confort ridicat iar societatea câştigă prin diminuarea dependenţei de energie din import. Aceasta este cheia succesului - declară Prof. Dr. Wolfgang Feist, conferenţiar la Universitatea din Innsbruck şi lider al grupului de lucru pentru constructii eficiente energetic.

Sursa IPHM Magazine

sâmbătă, 9 iulie 2011

Reabilitarea in standard pasiv cu paie?


Adevărata problemă cu care se confruntă o mare parte din America de Nord şi Marea Britanie este sa izolam ceea ce avem, mai degrabă decât sa construim o cladire noua deoarece nu avem neaparata nevoie de case noi in aceasta perioada. Balotul de paie are o valoare R scăzută, astfel încât pentru a obtine o buna izolare termica trebuie sa fie prea gros pentru o utilizare la interior. Nu insa si la exterior. Multe case sunt termoizolate cu polistiren expandat. De ce nu le-am putea izola cu paie?
Un exemplu in acest sens este casa pasiva S HOUSE din Aus
tria. Aceasta este o casa pasiva construita doar din materiale naturale, izolata la exterior cu paie, tencuita cu lu
t si acoperita la exterior cu lemn vopsit cu pigmenti naturali.

Beneficiile izolarii la exterior sunt bine cunoscute. Reducerea puntilor termice, nu exista probleme in ceea ce priveste grosimea termoizolatiei, se poate cuprinde toata anvelopa cladirii fara intreruperi. Exista insa si unele probleme cum ar fi conexiunile la acoperis, ferestrele (datorita pozitionarii se reduce lumina naturala).

luni, 4 iulie 2011

Frankfurt - lider in casa pasiva


Al cincilea cel mai populat oraş al Germaniei, Frankfurt-am-Main, este foarte cunoscut pentru mediul multicultural, pentru centrele sale financiare şi de afaceri. Există, însă şi un alt domeniu în care oraşul străluceşte: dezvoltarea durabilă.Frankfurt-am-Main deţine recordul european de clădiri construite la standardele casei pasive: case, şcoli, creşe, săli de sport şi cladiri de birouri, pentru un total de 1.000 de clădiri pasive însumând peste 100.000 m². În prezent, în Frankfurt, toate clădirile deţinute de oraş trebuie să respecte standardele casei pasive, precum şi orice clădire construită pe parcele achizitionate de la municipalitate. În acest context eco-friendly, conducerea oraşului organizează la fiecare doi ani concursul "Green Building Frankfurt" . Pentru a câştiga un premiu, o clădire "Green Building", trebuie sa fie "inovatoare, sustenabilă şi excepţional de bine concepută". Printre câştigătorii din 2009 al "Green Building Frankfurt" : clădirile Scheffelstrasse proiectate de arhitectii Stefanie şi Hans-Dieter Tura © Michael Bender În 2009, 8 cladiri s-au distins. De la clădiri rezidenţiale până la clădiri de birouri, toţi erau pionieri ai construcţiilor durabile.

Frankfurt este în prezent în căutarea titlului pentru "clădirilor verzi" 2011! Pentru a afla mai multe despre acest premiu şi a arunca o privire la câştigătorii din 2009, 2010 vizitaţi site-ul web site+ul web al "Green Building Frankfurt" http://www.greenbuilding-award.de/

sâmbătă, 2 iulie 2011

Izolarea si etanseizarea unei case pasive

Pentru a reduce pierderile de caldura intr-o casa pasiva este imperios necesar sa rezolvam aceste probleme legate de izolare si etanseizare. In filmul de mai jos se prezinta o vizita la o casa pasiva certificata care a pus in aplicare, cu strictete, aceste principii.