Chiar si in zilele noastre multi economisti cred ca a fi sustenabil inseamna mult mai costisitor decat abrodarea traditionala. In ceea ce priveste conceptul de casa pasiva, acest lucru nu este adevarat: conceptul este suficient de inteligent fara a necesita adaugarea de idei sofisticate si scumpe. Important este sa imbunatatim componentele utilizate oricum in constructie (acoperis, pereti, ferestre, sistem de ventilatie) in asa fel incat rezultatul sa fie cat mai eficient. Cel mai important lucru este sa simplificam constructia astfel incat sa o realizam reducandu-i pierderile energetice. Toate aceste pierderi se realizeaza prin anvelopa cladirii astfel incat principala atentie trebuie indreptata spre o drastica imbunatatire a calitatii ei. Acest lucru ajuta la o reducere a costurilor aditionale Conceptul de casa pasiva ajuta la realizarea de economii la sistemul de alimentare cu energie- pentru aceasta este creat acest concept: deoarece alimentarea cu energie a fost si este din ce in ce mai costisitoare si resursele de energie ieftina sunt aproape de epuizare.
De aceea, casa pasiva, este accesibila inca de acum. O familie obisnuita isi poate permite sa-si construiasca o casa pasiva – nu e nevoie sa fii bogat pentru a-ti permite o astfel de casa. Probabil in viitor, va fi singura casa accesibila, daca nu doriti sa cheltuiti toti banii pe energia necesara pentru buna functionare a casei.
In Romania, o astfel de casa poate fi mai scumpa decat o casa obisnuita datorita lipsei de experienta in utilizarea sistemelor de ventilatie pentru casele familiale si a lipsei unei reale concurente intre producatorii de materiale de constructii specifice standardului pasiv. Odata cu aparitia si diversificarea producatorilor locali preturile se vor alinia astfel incat o casa in standard pasiv nu va costa cu mult mai mult decat o casa obisnuita.