Acest blog este dedicat eficientei energetice in constructii. Daca ne dorim o societate sustenabila trebuie sa avem in vedere investitiile in cladirile inteligente. Acestea au un rol vital in dezvoltarea durabila si eficienta a societatii in care traim. De aceea imi doresc sa imparatasim idei, cunostinte, ganduri, opinii despre cum putem reduce consumul de energie atat in cladirile in care locuim cat, mai ales, in cladirile pe care le construim.
marți, 31 mai 2011
Casa pasiva
duminică, 29 mai 2011
Coeficientul de conductivitate termică
Majoritatea materialelor de construcţie, cu excepţia celor compacte (metale, sticlă etc.), au o structură capilar–poroasă, alcătuită din cavităţi şi schelet rigid, ce poate lega apa sub diferite forme, la presiuni mai mici decât cele de saturaţie din afara corpurilor. De asemeni, aerul şi apa migrează prin reţeaua de capilare şi pori. În consecinţă, căldura se transmite concomitent sub mai multe forme:
· conducţie în scheletul solid şi în amestecul aer – apă din cavităţi;
· convecţie locală a aerului şi apei datorită diferenţelor de temperatură între feţele opuse ale pereţilor cavităţii;
· schimburi repetate de fază (evaporări, condensări) în cavităţi.
În aceste condiţii este deosebit de dificilă evaluarea cantitativă a acestor fenomene pe baza unor relaţii simple. Ca urmare, aprecierea coeficientului de conductivitate termică, în aşa fel încât să reflecte complexitatea proceselor de transfer termic, nu se poate efectua decât experimental, determinându-se un coeficient echivalent, ce depinde de o multitudine de factori:
λechiv=f(T,U, gradT, gradU,d...)
unde:
T – temperatura absolută;
U – umiditatea materialului;
grad T, grad U – gradienţii de temperatură şi de umiditate;
d – grosimea materialului.
Coeficientul de conductivitate termică λ (sau, mai scurt, conductivitatea termică) reprezintă o caracteristică termofizică de bază a fiecărui material şi depinde, în cazul general, de natura şi starea materialului, de temperatură şi de presiune. Pentru materialele de construcţie curent folosite, acest coeficient are valori cuprinse între 0,04...3,0 W/mºC (cu excepţia metalelor).
În Tabelul 1 sunt redate valorile coeficientului de conductivitate termică pentru câteva materiale de construcţii des întâlnite.
Conductivitatea termică variază direct proporţional cu densitatea materialului. Din acest motiv materialele uşoare (polistirenul, vata minerală) au un coeficient λ mai mic şi deci proprietăţi de izolare termică mai bune. De asemeni, coeficientul de conductivitate variază direct proporţional cu umiditatea (deoarece conductivitatea apei este considerabil mai mare – de cca. 20 de ori – decât cea a aerului), deci un material va avea proprietăţi izolatoare mai bune cu cât va fi mai uscat.
Tabel 1. Coeficientul de conductivitate termică
Nr. crt. | Material | λ (W/mºC) |
1 | Polistiren expandat | 0.044 |
2 | Vată minerală | 0,042 ... 0,05 |
3 | Lemn | 0,17...0,41 |
4 | Zidărie din b.c.a. | 0,25...0,34 |
5 | Zidărie din cărămizi cu goluri verticale | 0,46...0,75 |
6 | Zidărie din cărămizi pline | 0,8 |
7 | Beton armat | 1,62...2,03 |
8 | Oţel | 58,0 |
9 | Aluminiu | 220,0 |
marți, 24 mai 2011
Transferul termic în construcţii
Fizica construcţiilor are ca obiect studiul proceselor care se desfăşoară între mediul exterior şi cel interior (delimitat de construcţie), în scopul adoptării unor măsuri de protecţie care să conducă la asigurarea condiţiilor optime pentru desfăşurarea activităţilor omului, respectiv a condiţiilor de igienă şi confort, iar pentru clădiri cu alte destinaţii decât cele de locuit, a condiţiilor favorabile unor procese specifice.
Funcţie de parametrul de confort avut în vedere în mod preponderent, fizica construcţiilor cuprinde o serie de capitole de bază: higrotermica, ventilarea naturală, acustica, iluminatul natural.
Deşi toate laturile fizicii construcţiilor sunt importante, higrotermica necesită o atenţie deosebită, deoarece se ocupă de aspecte esenţiale privind condiţiile de muncă, destindere sau odihnă ale oamenilor.
Higrotermica este o ramură a fizicii construcţiilor în cadrul căreia sunt studiate acele fenomene şi caracteristici ale clădirilor ce au în vedere satisfacerea cerinţelor de viaţă ale oamenilor şi în special protecţia contra agenţilor climatici: variaţii de temperatură şi de umiditate, vânt, ploaie, zăpadă etc. Astfel, sunt investigate procesele de transfer de masă şi căldură în construcţii, respectiv transmisia vaporilor de apă (higro) şi a căldurii (termo) prin elementele de construcţii, precum şi efectele pe care aceste procese le au asupra condiţiilor de microclimat interior, a condiţiilor de igienă şi confort, a durabilităţii şi a caracteristicilor fizice ale elementelor.
Prin transfer de căldură se înţelege procesul spontan, ireversibil de propagare a căldurii în spaţiu, reprezentând schimbul de energie termică între corpuri, sau regiuni ale aceluiaşi corp, ca rezultat al diferenţei de temperatură dintre acestea. Transferul de căldură este un transfer de energie între sisteme fizico–chimice sau între diferitele părţi ale aceluiaşi sistem, în cadrul unei transformări în care nu se efectuează lucru mecanic.
Ştiinţa transferului de căldură are ca preocupare procesele în care energia termică la parametri mai ridicaţi este transformată în energie termică la parametri mai coborâţi. În mod curent, parametrul cu care se apreciază calitatea căldurii este temperatura, privită ca o măsură globală a intensităţii proceselor care determină energia internă a unui corp.
Schimbul de căldură respectă cele două principii fundamentale ale termodinamicii.
· Principiul I al termodinamicii, care exprimă legea conservării energiei:
„Dacă într-un sistem izolat termic, schimburile de căldură se desfăşoară fără reacţii chimice, fără fenomene electromagnetice sau de disociere şi fără deplasări de mase, cantitatea de căldură a sistemului rămâne constantă, oricare ar fi schimburile termice dintre părţile sale componente.”
- Principiul al II-lea al termodinamicii, care stabileşte sensul natural al propagării căldurii, întotdeauna de la zona cu temperatură mai ridicată către zona cu temperatură mai coborâtă:
„Dacă într-un sistem izolat termic, distribuţia temperaturilor este neuniformă, vor avea loc schimburi de căldură, aceasta scurgându-se din regiunile cu temperatură ridicată spre cele cu temperatură joasă, până la completa nivelare a temperaturilor sistemului.”
Practic, transferul de căldură este prezent într-o măsură mai mare sau mai mică în majoritatea domeniilor tehnicii actuale, iar importanţa lui este în continuă creştere. Legile transferului termic controlează modul în care căldura se transmite prin elementele exterioare ale clădirilor (anvelopa), proiectarea şi funcţionarea unei extrem de mari varietăţi de aparate şi instalaţii industriale etc.
Se poate afirma că obiectivele generale ale studiului transferului de căldură sunt constituite de găsirea metodelor şi procedeelor de frânare a acestui fenomen în cazul elementelor de izolare termică, sau de intensificare în cazul unor instalaţii de diverse tipuri.
Clădirile trebuie să satisfacă anumite cerinţe de confort, pentru îndeplinirea cărora mărimile fizice ce caracterizează microclimatul încăperilor nu trebuie să depăşească anumite limite. De exemplu, temperatura interioară în clădirile de locuit trebuie să fie minim 20 ºC iarna şi maxim 26 ºC vara, umiditatea relativă cca. 35...70% iarna şi 60% vara, viteza maximă de mişcare a aerului interior 0.2 m/s.
miercuri, 18 mai 2011
Protecţia termică a anvelopei clădirilor
Anvelopa clădirii este alcătuită din elementele de închidere care, prin proprietăţile lor, au un rol hotărâtor în realizarea confortului. Elementele de închidere a unei clădiri sunt caracterizate prin dimensiuni geometrice finite şi prin anumite caracteristici termofizice cum ar fi conductivitatea termică, permeabilitatea la aer şi vapori, etc. Din punct de vedere al protecţiei termice, aceste elemente este important să asigure :
- realizarea unui climat interior confortabil (în conformitate cu destinaţia clădirii) în condiţiile reducerii pierderilor de căldură către exterior;
- evitarea condensării vaporilor de apă atât la suprafaţa interioară a elementelor de construcţie, cât şi în interiorul acestora;
- realizarea unei stabilităţi termice necesare limitării oscilaţiilor temperaturii aerului interior şi pe suprafaţa interioară a elementelor de construcţie;
- realizarea unei rezistenţe la infiltraţiile de aer pentru reducerea pierderilor de căldură corespunzătoare încălzirii acestora.
miercuri, 11 mai 2011
Punţile termice
luni, 9 mai 2011
Resedinta Martin-Lancaster
duminică, 8 mai 2011
Prima casa pasiva din Seattle
Reducerea necesarului de energie pentru incalzire cu 70 pana la 90% poate fi atinsa prin 3 ingrediente simple
- Pereti si ferestre foarte bine izolate termic
- O anvelopa cat mai etansa
- Sistem de ventilatie cu recuperator de energie
Nu este nimic complicat sau savant ci doar aplicarea cu strictete a principiului ‘’eficienta primeaza’’.
Acestea sunt cele trei componente de baza a proiectarii in standardul casei pasive, standard de o inalta eficienta energetica in constructii care a fost aplicat cu succes la peste 25000 de cladiri in intreaga Europa. Pana acum, doar cateva au fost construite in SUA insa procesul este in plina expansiune.
Cladirea din poza reprezinta Courtland Place Passive Project, prima cladire construita in standard pasiv din Seattle. Constructia este locuita de peste doua luni si conform arhitectului Whitmore, proiectantul acestei case, sistemul de incalzire a fost pornit o singura data pentru CINCI minute intr-o dimineata foarte friguroasa de martie.Exceptand aceasta intamplare, excesul de caldura generata de ocupantii casei si de radiatiile solare primite prin intermediul ferestrelor, a fost suficient pentru a mentine o temperatura interioara confortabila. Sistemul de ventilatie a fost pornit 24x7 in perioada rece cand ferestrele au fost inchise dar consumul nu-l depaseste pe cel al unui bec de 50W. In perioada rece, cladirea poate fi incalzita cu doua radiatoare mici care pot asigura o temperatura confortabila in toata casa.
Constructia acestei casa a costat cu 10% mai mult decat constructia in standard obisnuit.
miercuri, 4 mai 2011
Conferinta Internationala pentru Casa Pasiva
marți, 3 mai 2011
Sistemul de ventilatie
duminică, 1 mai 2011
Politica industriala eco a japonezilor
- O idee este aceea de a promova energie solară prin plata întreprinderilor şi proprietarilor de case pentru a alimenta energie în reţea, mai degrabă decât doar cumpararea de energia în exces, aşa cum se întâmplă acum. Cele mai multe locuinte noi au panouri solare montate, dar există încă posibilitatea creşterii utilizarii acestora. Acest lucru ar putea da producatorilor japonezi de panouri impulsul de care acestia au nevoie să recâştige piaţa pe care au pierdut-o in fata rivalilor chinezi si americani.
- O alta propunere este de a subvenţiona costul de instalare a iluminatului cu LED-uri in loc de lampi cu incandescenta si fluorescente, ceea ce ar insemna economii de energie de 80% si respectiv 50%. Cu toate acestea, schimbarea corpurilor de iluminat este scump: un bec cu incandescenta costa mai putin de $ 1, dar echivalentul LED este de $ 60, desi durata de viata a ultimului este de 40 de ori mai mare. Acest lucru ar putea stimula firmele japoneze, care ar comercializa tehnologia cu LED-uri, si care acum se lupta impotriva producatorilor low-cost din China si Coreea deSud.
- O sugestie suplimentara este de a subventiona baterii mari, reincarcabile pentru locuinta. Acestea vor trage peste noapte energia de la retea , apoi vor fi utilizate pentru a reduce cererea de energie la orele de vârf din timpul zilei. Toshiba se grabeste cu o astfel de baterie, vanzarea ei fiind planificata initial sa inceapa abia peste doi ani pentru a satisface cererea preconizata din partea proprietarilor de masini electrice. Panasonic grabeste, de asemenea, lansarea unei astfel de baterii.