marți, 3 mai 2011

Sistemul de ventilatie


În prezent populaţia Europei Centrale petrece peste 90% din timpul său în spaţii interioare unde de regulă calitatea aerului este mult mai proastă decât cea a aerului exterior. În plus, acesta conţine prea multă umiditate şi este contaminat cu poluanţi, mirosuri şi altele. Remediul consistă în schimbul permanent cu aer exterior care corespunde cerinţelor de igienă. Marele neajuns constă în faptul că atunci când ventilarea se face prin deschiderea ferestrelor(ventilare naturală) rata de schimb a aerului nu poate fi reglată cu precizie. Aceasta prezintă mari varaiţii, în funcţie de temperatura exterioară, direcţia vântului şi obiceiurile personale de aerisire.
Un alt aspect negativ este reprezentat de faptul că nu se poate recupera căldura care se pierde cu aerul care iese în exterior. Sistemele de ventilare forţată, în schimb, asigură o rată de schimb preselectată şi constantă, pot recupera căldura din aerul evacuat şi asigură o distribuţie eficientă a acesteia. O casă pasivă nu are nevoie de o încăpere separată pentru amplasarea sistemul de ventilaţie. O unitate de ventilaţie compactă de dimensiunea unui frigider este întru totul suficientă pentru a aproviziona continuu toate camerele cu aer proaspăt şi căldură, eliminând în acelaşi timp aerul viciat. Unitatea centrală cuprinde un schimbător de
căldură, ventilatoare, filtre şi-dacă se doreşte- preîncălzitor de aer, răcitor de aer şi umidificator sau uscător. Aerul viciat din bucătărie, baie şi WC este aspirat prin sistemul de evacuare. Înainte de a fi evacuat spre exterior, el cedează căldură într-un schimbător şi încălzeşte astfel aerul proaspăt admis de afară. Acesta din urmă va ajunge la o temperatură apropiată de cea a camerei. În prezent este posibilă recuperarea în proporţie de 90% a căldurii conţinute de aerul viciat evacuat.


Sursa ISOVER Multi-Comfort house
Sursa poze PAUL Ventilation

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu