duminică, 1 mai 2011

Politica industriala eco a japonezilor


Cutremurul din Japonia, tsunami si criza nucleară au sters un sfert din capacitatea de generare de energie in Tokyo si regiunea Kanto. Pe masura ce guvernul cere întreprinderilor şi gospodăriilor sa conserve energie electrica în aceasta vara, se au in vedere, de asemenea, stimulente pentru tehnologiile de economisire a energiei. Se spera ca o politică industrială verde ar ajuta nu numai lipsa de alimentare cu energie electrica, dar ar stimula, de asemenea, lupta intre firmele producatoare de energie regenerabila din Japonia.
  • O idee este aceea de a promova energie solară prin plata întreprinderilor şi proprietarilor de case pentru a alimenta energie în reţea, mai degrabă decât doar cumpararea de energia în exces, aşa cum se întâmplă acum. Cele mai multe locuinte noi au panouri solare montate, dar există încă posibilitatea creşterii utilizarii acestora. Acest lucru ar putea da producatorilor japonezi de panouri impulsul de care acestia au nevoie să recâştige piaţa pe care au pierdut-o in fata rivalilor chinezi si americani.
  • O alta propunere este de a subvenţiona costul de instalare a iluminatului cu LED-uri in loc de lampi cu incandescenta si fluorescente, ceea ce ar insemna economii de energie de 80% si respectiv 50%. Cu toate acestea, schimbarea corpurilor de iluminat este scump: un bec cu incandescenta costa mai putin de $ 1, dar echivalentul LED este de $ 60, desi durata de viata a ultimului este de 40 de ori mai mare. Acest lucru ar putea stimula firmele japoneze, care ar comercializa tehnologia cu LED-uri, si care acum se lupta impotriva producatorilor low-cost din China si Coreea deSud.
  • O sugestie suplimentara este de a subventiona baterii mari, reincarcabile pentru locuinta. Acestea vor trage peste noapte energia de la retea , apoi vor fi utilizate pentru a reduce cererea de energie la orele de vârf din timpul zilei. Toshiba se grabeste cu o astfel de baterie, vanzarea ei fiind planificata initial sa inceapa abia peste doi ani pentru a satisface cererea preconizata din partea proprietarilor de masini electrice. Panasonic grabeste, de asemenea, lansarea unei astfel de baterii.
Pentru moment, toate acestea sunt doar niste propuneri. Daca, insa, guvernul Japoniei va subventiona producerea de energie verde, impulsul celorlalte companii va fi unul similar, indreptandu-se catre guverne pentru a cere subventii. Un lucru cu care toata lumea este de acord, este faptul ca astfel de sisteme de economisire vor fi insuficiente, pe termen scurt, pentru a compensa capacitatea de generare pierduta de japonezi.



Sursa: The Economist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu