duminică, 29 mai 2011

Coeficientul de conductivitate termică

Majoritatea materialelor de construcţie, cu excepţia celor compacte (metale, sticlă etc.), au o structură capilar–poroasă, alcătuită din cavităţi şi schelet rigid, ce poate lega apa sub diferite forme, la presiuni mai mici decât cele de saturaţie din afara corpurilor. De asemeni, aerul şi apa migrează prin reţeaua de capilare şi pori. În consecinţă, căldura se transmite concomitent sub mai multe forme:

· conducţie în scheletul solid şi în amestecul aer – apă din cavităţi;

· convecţie locală a aerului şi apei datorită diferenţelor de temperatură între feţele opuse ale pereţilor cavităţii;

· schimburi repetate de fază (evaporări, condensări) în cavităţi.

În aceste condiţii este deosebit de dificilă evaluarea cantitativă a acestor fenomene pe baza unor relaţii simple. Ca urmare, aprecierea coeficientului de conductivitate termică, în aşa fel încât să reflecte complexitatea proceselor de transfer termic, nu se poate efectua decât experimental, determinându-se un coeficient echivalent, ce depinde de o multitudine de factori:

λechiv=f(T,U, gradT, gradU,d...)

unde:

T temperatura absolută;

U umiditatea materialului;

grad T, grad U – gradienţii de temperatură şi de umiditate;

d grosimea materialului.

Coeficientul de conductivitate termică λ (sau, mai scurt, conductivitatea termică) reprezintă o caracteristică termofizică de bază a fiecărui material şi depinde, în cazul general, de natura şi starea materialului, de temperatură şi de presiune. Pentru materialele de construcţie curent folosite, acest coeficient are valori cuprinse între 0,04...3,0 W/mºC (cu excepţia metalelor).

În Tabelul 1 sunt redate valorile coeficientului de conductivitate termică pentru câteva materiale de construcţii des întâlnite.

Conductivitatea termică variază direct proporţional cu densitatea materialului. Din acest motiv materialele uşoare (polistirenul, vata minerală) au un coeficient λ mai mic şi deci proprietăţi de izolare termică mai bune. De asemeni, coeficientul de conductivitate variază direct proporţional cu umiditatea (deoarece conductivitatea apei este considerabil mai mare – de cca. 20 de ori – decât cea a aerului), deci un material va avea proprietăţi izolatoare mai bune cu cât va fi mai uscat.


Tabel 1. Coeficientul de conductivitate termică

Nr. crt.

Material

λ (W/mºC)

1

Polistiren expandat

0.044

2

Vată minerală

0,042 ... 0,05

3

Lemn

0,17...0,41

4

Zidărie din b.c.a.

0,25...0,34

5

Zidărie din cărămizi cu goluri verticale

0,46...0,75

6

Zidărie din cărămizi pline

0,8

7

Beton armat

1,62...2,03

8

Oţel

58,0

9

Aluminiu

220,0

6 comentarii:

  1. O întrebare - rășinile epoxidice tip Poxilina unde s-ar încadra ca valoare?

    Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai depinde de grosimea lor si umiditate n principiu undeva la lambda=0.23 W/m:*K

      Ștergere
  2. Buna! O alta intrebare: pt izolarea unui pod inclinat nelocuit cum aleg materialul izolator? Ma i tereseaza mai mult conductibilitatea termica sau rezistenta termica? Am observat ca vata minerala de sticla de 100mm are lambda mai mica dar si rezistenta termica mai mica fata de vata bazaltica de 100mm.. nu stiu ce sa aleg dupa care parametru sa ma ghidez...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rezistenta termica este egala cu grosimea materialului impartit la coeficientul de transfer terminc

      Daca avem o izolatie cu coeficientul lambda 0.034w/mpK la o grosime de 10 cm are rezistenta termica de 0.1/0.034 = 2.94

      Deci, va intereseaza o conductivitate cat mai mica care va genera o rezistenta cat mai mare. Ele sunt invers proportionate.

      Ștergere