Într-o casă pasivă schimbul de aer trebuie să fie unul controlat. Altfel, se vor genera pierderi de căldură, curenţi de aer, risc de condens, încălzire inutilă, etc. Anvelopa etanşă, contiunua, care înveleşte casa pasivă de la acoperiş până la fundaţii, evită aceste efecte nedorite şi permite o locuire confortabilă şi un consum redus de energie. Pereţii etanşi şi izolaţi respiră la fel de mult ca şi pereţii obişnuiţi, sistemul de ventilaţie oferind tot timpul aer proaspăt şi de cea mai bună calitate. La nevoie, ferestrele, pot fi, desigur, deschise. Ventilaţia controlată în locul unui schimb necontrolat de aer este o cerinţă nu numai a standardelor casei pasive. Funcţionând pe baza energie solare şi echipat cu o pompă de căldură şi un schimbător de căldură aer-aer, sistemul asigură o aprovizionare permanentă cu aer proaspăt în toate încăperile. În acelaşi timp, el realizează o distribuţie a aerului eficientă energetic precum şi o recuperare a căldurii acestuia. În regiunile cu ierni reci, stratul etanş-care serveşte în acelaşi timp ca barieră împotriva vaporilor- se instalează intotdeauna pe partea caldă a izolaţiei. Trecerile neetanşe prin anvelopa clădirii şi imbinările între pereţi au consecinţe neplăcute generând pierderi sporite de căldură, schimb de aer necontrolat, izolare fonică slabă şi pericol de deteriorare structurală cauzată de condens, mucegai sau coroziune. Este, deci, imperativ necesar ca în faza de proiectare să se elaboreze planul detaliat de etanşare, care să ţină cont de toate conexiunile dintre componentele structurale, îmbinările dintre pereţi şi trecerile prin anvelopă.
Acest blog este dedicat eficientei energetice in constructii. Daca ne dorim o societate sustenabila trebuie sa avem in vedere investitiile in cladirile inteligente. Acestea au un rol vital in dezvoltarea durabila si eficienta a societatii in care traim. De aceea imi doresc sa imparatasim idei, cunostinte, ganduri, opinii despre cum putem reduce consumul de energie atat in cladirile in care locuim cat, mai ales, in cladirile pe care le construim.
vineri, 29 aprilie 2011
Etanseizarea casei pasive
miercuri, 27 aprilie 2011
Ferestrele cu izolare termica superioara- elemente cheie pentru casa pasiva
In constructia unei case de locuit in standard pasiv, ferestrele joaca un rol crucial in atingerea eficientei energetice scontate.O casa pasiva certificata este construita pentru a atinge standarde de performanta energetica utilizand cu pana la 90% mai putina energie pentru incalzire si racire, dupa caz, decat o casa obisnuita. Pentru a atinge aceste peformante, casa pasiva este foarte bine izolata si utilizeaza ca sursa de incalzire principala, aporturile solare pasive precum si caldura generata de oameni si aparatura din casa. Diferenta necesara pentru incalzire este acoperita de sistemul de ventilatie cu recuperator
de caldura."Standardul nu-ti dicteaza ce tip de fereastra sa folosesti, te obliga, insa, ca la final casa sa fie cat mai etansa – masurabil cu Blower door test si sa foloseasca pana in 15kWh/m²an", spune consultantul specializat in case pasive de la Passive House Institute.
Cerintele legate de ferestre pentru a atinge standardul pasiv, variaza in functie de zona climatica. Daca localizarea este in europa de sud-vest este posibil ca standardul sa fie atins prin utilizarea unor ferestre cu geam dublu; daca facem referire la un climat mai sever unde este foarte cald sau foarte frig, sau ambele, utilizarea ferestrelor cu geam triplu este imperios necesara.
Calitatile geamurilor triplu izolate pot fi usor notabile in special in lunile intunecoase de toamnă si iarna. La cladiri proiectate in mod optim, cantitatea limitata de energie solara este utilizata atat de eficient, incat castigurile de energie solara din exterior pot compensa pierderile de caldura prin ferestre. Lipsa soarelui nu reprezinta o problema deoarece sticla izolanta high-tech are o emisivitate infrarosie extrem de mica. Aceasta inseamna ca structura speciala a foii de geam reduce cantitatea de caldura radiata din cladire. Cea mai mare parte a acestei calduri este reflectata inapoi în interiorul casei. Datorita calitatii superioare a sticlei, temperaturile masurate pe suprafata sticlei sunt totdeauna apropiate de temeratura aerului interior asigurand un climat interior confortabil.
Izolaţia termică
- Umbrirea ferestrelor care dau spre sud, est şi vest
- Măsuri pentru ecranarea ferestrelor care dau spre sud, de exemplu prin instalarea unei streşini mai proeminente
- Pereţii camerelor trebuie să aibă o bună capacitate de stocare a căldurii
- Asigurarea unei ventilaţii eficiente
Sursa: Ghid ISOVER Multi-comfort house
luni, 25 aprilie 2011
Cateva aspecte esentiale in proiectarea caselor pasive
Cei mai importanţi paşi în proiectare sunt:
vineri, 22 aprilie 2011
COMSOL Multiphysics Seminar
Pe data de 10 mai 2011 se va desfasura la Bucuresti seminarul ''COMSOL Applications'. Seminarul este o introducere in Comsol Multyphisics si va arata modalitatea de folosire a programului in procesele de simulare.
miercuri, 20 aprilie 2011
Invitatie seminar ''Eficient si Ecologic!''
Firma Naturalpaint organizeaza in 2-3 mai 2011 un seminar practic cu titlul ''Eficient si Ecologic!''
- Partea teoretica- luni 2 mai la Cluj Napoca
- Partea practica- marti 3 mai la Bistrita
marți, 19 aprilie 2011
Energia electrică şi-ar putea dubla costurile în următorii şapte ani. Curentul electric pentru un frigider va costa 40-50 de lei/lună
luni, 18 aprilie 2011
Repere privind proiecatrea caselor pasive
duminică, 17 aprilie 2011
Casa pasiva. Descriere concept
joi, 14 aprilie 2011
Despre confort...
Ecuatia de confort data de Fanger este derivata din conceptul ca, pentru un confort termic optim pierderea de caldura a corpului uman este intr-un echilibru cu productia sa de energie termica. Aceasta formeaza o relatie intre activitate (de ex. dormitul, alergarea...) si imbracaminte precum si proprietatile mediului termic, care sunt:
- Temperatura aerului
- Temperatura suprafetelor inconjuratoare, care poate fi rezumata ca fiind "temperatura radianta"
- Viteza aerului
- Umiditatea aerului
- Aerul sa nu fie foarte umed
- Viteza aerului sa ramana in limite acceptabile (pentru viteze sub 0.08 m/s, mai putin de 6% din oameni vor sesiza)
- Diferenta dintre temperatura radianta si temperatura aerului sa ramana mica
- Diferenta temperaturii radiante in diferite directii sa ramana mica (mai putin de 5° C )
- Stratificarea temperaturii aerului din incapere sa fie mai mica de 2° C intre zona capului si cea a picioarelor unei persoane asezate
- Temperatura perceputa sa varieze cu mai putin de 0.8° C in zona locuibila
Se poate observa faptul ca prin cerintele standardului casei pasive toate criteriile de confort sunt automat indeplinite- imbunatatirea substantiala a izolatiei termice imbunatateste automat confortul termic. Aceasta poate fi inteleasa astfel:
- Fluxul de caldura al camerei la suprafata interioara a componentei exterioare a anvelopei este de asemenea redus.
- Diferenta de temperatura dintre suprafata camerei si suprafata interioara a componentei izolate a cladirii este mai mica
Consecinta practica: avand o izolare termica foarte buna a componentelor exterioare ale cladirii, temperatura pe suprafata interioara difera foarte usor de temperatura camerei. Aceasta se aplica atat vara cat si iarna. Pe perioada iernii, suprafata interioara a componentelor exterioare ale cladirii sunt calde(peretii exteriori, acoperis etc. cu aproximativ 1° C sub temperatura ambientala, suprafata ferestrelor cu maxim 3-3.5° C sub aceasta). Definitia unei ferestre calitative, acceptata pentru standardul casei pasive este urmatoarea: Eficienta izolatiei unei ferestre potrivita pentru casa pasiva trebuie sa fie atat de buna astfel incat in cele mai vitrege conditii climatice proiectate, ecuatia θ area - θ Oberfl ≤ 3.5 °C trebuie sa fie indeplinita.
miercuri, 13 aprilie 2011
Secretele Casei Pasive (7)
7. Cel mai bun confort termic
Cu o anvelopa bine izolata, o casa, o cladire de birouri sau orice alt spatiu utilzat de oameni are in mod automat conditii interioare de confort termic imbunatatite, diferente mici de temperatura, diferente mici intre temperaturile radiante.
O definitie comuna a confortului termic este data de [ASHRAE 55] ca fiind "that condition of mind that expresses satisfaction with the thermal environment". Termenul " condition of mind" indica deja faptul ca acest confort termic este subiectiv si poate diferi in functie de indivizi chiar daca toate celelalte conditii sunt identice. Fiind rezultatul unui preces fizic, fiziologic si psihologic, confortul termic poate fi definit doar pe baza unor dovezi experimentale. Cu toate acestea, exista un acord general cu privire la principalii parametri fizici externi care determina confortul termic. Acestia sunt: temperatura aerului, temperatura radianta, umiditatea si viteza vantului. Combinatia ideala a acestor parametri depinde in principal de activitatea si vestimentatia individului. Cel mai important factor al confortului termic este fara indoiala temperatura operativa. De exemplu, un studiu facut de McIntyre 1980, arata ca dupa ce s-au analizat numeroase situatii cu privire la diferite aspecte ale confortului termic, a concluzionat ca "atunci cand avem probleme legate de disconfort, primul pas in remedierea situatiei a constat in a aduce temperatura ambientala la un nivel optim ".
Confortul termic este analizat, in general, in sapte trepte. Sunt folosite, de obicei, doua scari diferite: scara ASHRAE si scara Bedford.
ASHRAE scale | Bedford scale | Numerical equivalent |
hot | Much too hot* | +3/7 |
warm | Too hot** | +2/6 |
slightly warm | Comfortably warm | +1/5 |
neutral | comfortable | 0/4 |
slightly cool | Comfortably cool | -1/3 |
cool | Too cool | -2/2 |
cold | Much too cool | -3/1 |
*Sometimes also: "much too warm"
** Sometimes also: "too warm"
luni, 11 aprilie 2011
Secretele Casei Pasive (6)
6. Oricine poate invata
Asadar, nu este nici un secret. Orice arhitect si inginer constructor poate invata cum sa construiasca o casa pasiva. Sunt necesare cateva cunostinte de baza dar nu este o intreaga filosofie. Este asemenea mersului pe bicicleta sau inotului. Dupa dobandirea unor informatii de baza si castigarea unei minime experiente, oricine este capabil sa construiasca o casa poate construi si o casa pasiva. Exista cursuri specializate, disponibile in diferite tari, pe diferite continente. Mai multe informatii puteti afla accesand http://eu.passivehousedesigner.de/
sâmbătă, 9 aprilie 2011
Secretele Casei Pasive (5)
5. Atat de ieftin.....
Va mai aminititi promisiunile industriei nucleare? Pretul electricitatii va cobori atat de mult incat nici nu va fi necesar sa masuram consumul realizat- acest tip de promisiuni au venit, revenit, in trecutul nu foarte indepartat, in concordanta cu liberalizarea pietei de energie. In realitate, cei mai multi dintre noi au vazut cresterea pretului electricitatii in ultimele decenii – iar acolo unde nu a crescut, au existat subventii consistente. Acest lucru nu este, insa, surprinzator atata vreme cat consumul energetic este strans dependent de surse de energie nesustenabile care vor fi din ce in ce mai scumpe. Nu vom vorbi aici despre dezastrul nuclear din Japonia, subiect intens dezbatut si cu serioase implicatii pentru politicile energetice viitoare. Un lucru este cert, omenirea trebuie sa regandeasca politica energetica.
Alternativa casei pasive va ofera un consum de enrgie atat de redus incat nu mai este necesar a fi masurat. Nu este o exagerare – factura de intretinere pentru o casa pasiva de 100 m² in Germania nu depesaste 250 euro – pe an!!!!! Atat cat altii platesc pe luna. Necesarul de incalzire pentru o casa pasiva se incadreaza in 15 kWh/ m²a .
Asadar eficienta energetica este mult mai atractiva din punct de vedere economic decat petrolul, carbunele sau energia nucleara. Nu este numai mult mai sanatoasa, curata, sustenabila cat mai putin costisitoare pentru populatie.
luni, 4 aprilie 2011
Secretele Casei Pasive (4)
4. Calitatea aerului
Intr-o casa pasiva veti avea intotdeauna cea mai buna calitate a aerului. Foarte multi ingineri vad inca utilizarea sistemelor de ventilatie ca o unealta pentru racirea sau incalzirea spatiului interior, neglijand importanta calitatii aerului din locuinte. Indicatorul IAQ (Indoor Air Quality) este deosebit de important pentru sanatatea locuitorilor cladirii, pentru a avea o buna calitate a aerului din incaperi. Conceptul de casa pasiva pune un foarte mare accent pe conditiile de calitate ale interioarelor spatiilor locuibile. De aceea este important sa avem intotdeauna o aprovizionare suficienta cu aer proaspat. Acest lucru nu se poate realiza in conditii optime prin simpla deschidere a geamurilor fapt pentru care este necesar un sistem de ventilatie cu recuperator de caldura. Cat de des ar trebui deschise geamurile? Raspunsul la aceasta intrebare este destul de dificil si variaza individual in functie de conditiile generale, dimensiunea ferestrelor, locatia constructiei, etc. Deoarece multe case nu au un sistem propriu de ventilatie, PHI a studiat necesarul minim de ventilatie prin deschiderea ferestrelor. Aceasta analiza arata ca pentru un schimb de aer adecvat intr-o casa fara sistem de ventilatie, ferestrele trebuie deschise de minim 4 ori pe zi si la cel mai mare interval de timp posibil, preferabil la un rastimp de 6 ore ([Feist 2003]). Sigur, acest lucru nu se aplica pentru rezidentii caselor pasive, ei nefiind preocupati cu deschisul ferestrelor la anumite intervale de timp, sistemul de ventilatie ocupandu-se practic de acest lucru. Evident, locuitorii acestor case pot deschide ferestrele atunci cand doresc doar ca nu trebuie sa-si aminteasca sa faca acest lucru regulat pentru a avea o calitate buna a aerului interior. Functia de baza a unui sistem de ventilatie este de a alimenta cu aer proaspat, in ‘’cantitatile necesare’’ spatiului de locuit. Casele pasive au intotdeauna incorporat un sistem de ventilatie cu recuperator de caldura. Acesta este prevazut cu un filtru de particule la orificiul de intrare a aerului proaspat in sistemul de ventilatie, filtru ce retine cel putin 95% din toata cantitatea de praf ceea ce face ca aerul dintr-o casa pasiva sa fie mult mai curat si sanatos.
vineri, 1 aprilie 2011
Passive House Basics Cours
Institut pentru Case Pasive impreuna cu Universitatea din
Informatii suplimentare despre conferinta de la Innsbruck si cursul introductiv puteti afla accesand link-ul urmator:
http://www.passivhaustagung.de/fuenfzehnte/englisch/index_eng.html