miercuri, 27 aprilie 2011

Izolaţia termică


Fie că este masivă, din lemn, sticlă sau o construcţie mixtă – o casă pasivă se pretează la orice stil de construcţie. Dacă diferitele componente au fost instalate cu grijă, fără punţi termice, rezultă un sistem închis, care păstrează o ambianţă interioară confortabilă. Mulţumită izolaţiei de înaltă calitate, anvelopa clădirii este etanşă oferind protecţie la frig, căldură şi zgomot. Locatarii se bucură de cel mai mare confort posibil-datorat înainte de toate diferenţei mici dintre temperatura aerului şi a suprafeţelor, atât pe timpul iernii cât şi vara.
Izolarea continua de la acoperiş pâna la fundaţie nu numai că va reduce cheltuielile, dar reprezintă şi o investiţie utilă în confortul locatarilor. Astfel, materialele termoizolante din fibre minerale, precum vata minerală, dau rezultate deosebit de bune. Pentru comparaţie, pentru a obţine acelaşi efect de izolare ca şi 1,5-2 cm de material izolant, ar fi necesari circa 30cm de cărămidă solidă sau 105cm de beton. Luând in considerare grosimea de izolare recomandată pentru casele pasive de 30cm sau mai mult, solicitarea asupra clădirii ar fi mult prea mare- fără a mai vorbi de costuri. Un alt aspect important este reprezentat de consecinţele ecologice foarte favorabile care se obţin din izolarea cu vată minerală: mai puţină energie pentru încălzire, emisii mai reduse de CO2 şi un ciclu de viaţă mai lung al clădirii. Toate acestea generează beneficii atât pentru indivizi cât şi pentru societate.
Numai prin instalarea unei izolaţii termice de înaltă calitate se poate utiliza eficient energia solară. Pe timpul iernii aportul solar este valorificat în interiorul casei, în loc să încălzească inutil aerul exterior. Într-o casă pasivă sistemul solar optimizat economic poate acoperi circa 30-50% din necesarul total de încălzire de joasă temperatură. Ferestrele contribuie, de asemenea, la reducerea impactului ambiental. Dacă sunt conforme cu standardele casei pasive, atunci ele degajă mai multă căldură spre interior, decât spre exterior. Mulţumită geamurilor triple, tocurilor izolate termic şi absenţei punţilor termice aporturile de căldura sunt mari chiar şi pe timpul iernii, astfel încât pot compensa o mare parte din pierderile de căldură. Totuşi, pentru ca locatarii să nu transpire pe timpul verii, trebuie luate măsuri preventive:

  • Umbrirea ferestrelor care dau spre sud, est şi vest
  • Măsuri pentru ecranarea ferestrelor care dau spre sud, de exemplu prin instalarea unei streşini mai proeminente
  • Pereţii camerelor trebuie să aibă o bună capacitate de stocare a căldurii
  • Asigurarea unei ventilaţii eficiente

Sursa: Ghid ISOVER Multi-comfort house

Un comentariu: