miercuri, 27 aprilie 2011

Ferestrele cu izolare termica superioara- elemente cheie pentru casa pasiva


In constructia unei case de locuit in standard pasiv, ferestrele joaca un rol crucial in atingerea eficientei energetice scontate.O casa pasiva certificata este construita pentru a atinge standarde de performanta energetica utilizand cu pana la 90% mai putina energie pentru incalzire si racire, dupa caz, decat o casa obisnuita. Pentru a atinge aceste peformante, casa pasiva este foarte bine izolata si utilizeaza ca sursa de incalzire principala, aporturile solare pasive precum si caldura generata de oameni si aparatura din casa. Diferenta necesara pentru incalzire este acoperita de sistemul de ventilatie cu recuperator

de caldura.
Deoarece standardul casei pasive este bazat pe eficienta, proiectantii si constructorii sunt liberi sa-si aleaga solutiile optime pentru a atinge obiectivul. Standardul pasiv nu impune solutii prestabilite nici utilizarea anumitor materiale. Proiectantii sunt liberi sa foloseasca orice solutie viabila pentru a atinge standardul de casa pasiva.

"Standardul nu-ti dicteaza ce tip de fereastra sa folosesti, te obliga, insa, ca la final casa sa fie cat mai etansa – masurabil cu Blower door test si sa foloseasca pana in 15kWh/m²an", spune consultantul specializat in case pasive de la Passive House Institute.

Cerintele legate de ferestre pentru a atinge standardul pasiv, variaza in functie de zona climatica. Daca localizarea este in europa de sud-vest este posibil ca standardul sa fie atins prin utilizarea unor ferestre cu geam dublu; daca facem referire la un climat mai sever unde este foarte cald sau foarte frig, sau ambele, utilizarea ferestrelor cu geam triplu este imperios necesara.

Calitatile geamurilor triplu izolate pot fi usor notabile in special in lunile intunecoase de toamnă si iarna. La cladiri proiectate in mod optim, cantitatea limitata de energie solara este utilizata atat de eficient, incat castigurile de energie solara din exterior pot compensa pierderile de caldura prin ferestre. Lipsa soarelui nu reprezinta o problema deoarece sticla izolanta high-tech are o emisivitate infrarosie extrem de mica. Aceasta inseamna ca structura speciala a foii de geam reduce cantitatea de caldura radiata din cladire. Cea mai mare parte a acestei calduri este reflectata inapoi în interiorul casei. Datorita calitatii superioare a sticlei, temperaturile masurate pe suprafata sticlei sunt totdeauna apropiate de temeratura aerului interior asigurand un climat interior confortabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu