sâmbătă, 9 aprilie 2011

Secretele Casei Pasive (5)

5. Atat de ieftin.....

Va mai aminititi promisiunile industriei nucleare? Pretul electricitatii va cobori atat de mult incat nici nu va fi necesar sa masuram consumul realizat- acest tip de promisiuni au venit, revenit, in trecutul nu foarte indepartat, in concordanta cu liberalizarea pietei de energie. In realitate, cei mai multi dintre noi au vazut cresterea pretului electricitatii in ultimele decenii – iar acolo unde nu a crescut, au existat subventii consistente. Acest lucru nu este, insa, surprinzator atata vreme cat consumul energetic este strans dependent de surse de energie nesustenabile care vor fi din ce in ce mai scumpe. Nu vom vorbi aici despre dezastrul nuclear din Japonia, subiect intens dezbatut si cu serioase implicatii pentru politicile energetice viitoare. Un lucru este cert, omenirea trebuie sa regandeasca politica energetica.

Alternativa casei pasive va ofera un consum de enrgie atat de redus incat nu mai este necesar a fi masurat. Nu este o exagerare – factura de intretinere pentru o casa pasiva de 100 m² in Germania nu depesaste 250 euro – pe an!!!!! Atat cat altii platesc pe luna. Necesarul de incalzire pentru o casa pasiva se incadreaza in 15 kWh/ m²a .

Asadar eficienta energetica este mult mai atractiva din punct de vedere economic decat petrolul, carbunele sau energia nucleara. Nu este numai mult mai sanatoasa, curata, sustenabila cat mai putin costisitoare pentru populatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu