miercuri, 13 aprilie 2011

Secretele Casei Pasive (7)

7. Cel mai bun confort termic

Cu o anvelopa bine izolata, o casa, o cladire de birouri sau orice alt spatiu utilzat de oameni are in mod automat conditii interioare de confort termic imbunatatite, diferente mici de temperatura, diferente mici intre temperaturile radiante.

O definitie comuna a confortului termic este data de [ASHRAE 55] ca fiind "that condition of mind that expresses satisfaction with the thermal environment". Termenul " condition of mind" indica deja faptul ca acest confort termic este subiectiv si poate diferi in functie de indivizi chiar daca toate celelalte conditii sunt identice. Fiind rezultatul unui preces fizic, fiziologic si psihologic, confortul termic poate fi definit doar pe baza unor dovezi experimentale. Cu toate acestea, exista un acord general cu privire la principalii parametri fizici externi care determina confortul termic. Acestia sunt: temperatura aerului, temperatura radianta, umiditatea si viteza vantului. Combinatia ideala a acestor parametri depinde in principal de activitatea si vestimentatia individului. Cel mai important factor al confortului termic este fara indoiala temperatura operativa. De exemplu, un studiu facut de McIntyre 1980, arata ca dupa ce s-au analizat numeroase situatii cu privire la diferite aspecte ale confortului termic, a concluzionat ca "atunci cand avem probleme legate de disconfort, primul pas in remedierea situatiei a constat in a aduce temperatura ambientala la un nivel optim ".

Confortul termic este analizat, in general, in sapte trepte. Sunt folosite, de obicei, doua scari diferite: scara ASHRAE si scara Bedford.

ASHRAE scale

Bedford scale

Numerical equivalent

hot

Much too hot*

+3/7

warm

Too hot**

+2/6

slightly warm

Comfortably warm

+1/5

neutral

comfortable

0/4

slightly cool

Comfortably cool

-1/3

cool

Too cool

-2/2

cold

Much too cool

-3/1

*Sometimes also: "much too warm"

** Sometimes also: "too warm"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu